fbpx

Може ли хосписът за стари хора да осигури един нормален живот

Асоциациите, които поражда думата „хоспис” като място, в което никой не се интересува от настанените, отдавна са опровергани. Съвременните хосписи предлагат уюта на един нов дом, в който обитателите са обградени от пълноценни грижи, внимание и топлина. Затова, макар и да не замества съвсем истинския дом, хосписът може да осигури напълно нормален живот за старите хора.

Независимо поради каква причина възрастните хора се намират в хоспис, в подобно специализирано заведение те получават необходимата подкрепа за долекуване, за качествено възстановяване или палиативни грижи. Единствената цел на всеки хоспис е да гарантира адекватно и пълноценно внимание за настанените в него.

Много често роднините на човек, нуждаещ се от хосписни грижи, в началото се тревожат как болният ще понесе смяната на обстановката и какви условия на живот и отношение ще му бъдат осигурени. Съвременните хосписи предлагат услуги, които са насочени изцяло в полза на настанените и техните близки.

Комплексни медико-социални грижи

В хосписа всеки възрастен човек може да разчита на медицинска помощ и непрекъснато сестринско и санитарно обслужване. Осигурена е и психо-емоционална подкрепа от психолог и социален работник. Специални грижи се полагат за дементно и онкоболните, както и за пациентите на легло, страдащи от хронични заболявания. Винаги съществува възможност и за консултации с психиатър.

Сигурност и безопасност

За обитателите в хосписа е осигурено 24/7 видеонаблюдение. С отделна зона разполагат хората с деменция. Денонощното наблюдение от висококвалифицирания сестринския екип също гарантира сигурност.

Отлични битови условия

Стаите в хосписа са удобно обзаведени и със собствен санитарен възел. Всеки обитател може да използва кабелна телевизия и интернет.

Допълнителни удобства

За хоспитализираните са осигурени различни възможности за развлечения и активни дейности. Предвидени са зала за рехабилитация и за гимнастика, библиотека, фризьорски услуги, помещение за арттерапия, бинго и др.

Към ежедневните грижи се отнася също и здравословното хранене с възможност за спазване на медицинска диета.

Един от акцентите в модерния хоспис за стари хора или лежащо болни хора и целите на неговия екип е осигуряването на психо-емоционална подкрепа чрез прилагане на трудотерапия, канистерапия и др.

В хосписа възрастните хора откриват приятна среда и възможност за социални контакти, което е важно за баланса на душевното им състояние. Физическата и емоционалната подкрепа, която получават, им носи спокойствие и усещане за сигурност, каквито дава всеки дом. Могат да водят един нормален живот, получавайки пълноценна грижа и специализирана подкрепа за справяне с болката и трудностите.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Други статии

Иновации и подобрения в хоспис грижата

Иновации и подобрения в хоспис грижата

Хоспис грижата се фокусира върху подкрепата на пациенти в краен стадий на живота, като им предоставя достойнство, комфорт и спокойствие. В последните години, иновациите в

Хоспис Варна: Оазис на грижа и подкрепа

Хоспис Варна: Оазис на грижа и подкрепа

Хосписът ни във Варна представлява важна част от системата за здравни грижи в града, като предоставя специализирана медицинска помощ и подкрепа за хора с терминални