fbpx

Болестта на Алцхаймер – 5 симптома, по които да я познаем

С напредването на възрастта е нормално паметта да започне да отслабва. Загубата ѝ обаче може да бъде и признак на Алцхаймер, която е една от формите на деменция. Тя е типична за хората над 70 г., като 50% от всички на възраст повече от 85 г. може да са засегнати от нея.

Учените смятат, че причина за болестта на Алцхаймер е натрупването на бета-амилоидни протеини в мозъка, които увреждат нервните клетки. Заболяването е бавно прогресиращо и обикновено признаците на влошена памет се забелязват първо от членовете на семейството. Те най-често отдават влошените когнитивни способности на възрастта. Едва когато качеството на живот на възрастния човек се влоши, близките разбират, че деменцията му не се дължи само на остаряването.

Сред най-характерните промени, предупреждаващи за вероятното наличие на Алцхаймер, са:

Трудности при справянето с обичайни задачи

Хората с болест на Алцхаймер се затрудняват да изпълняват елементарни дейности във всекидневието, които преди това са извършвали несъзнателно. Може например да не знаят как да работят с дистанционното, да вършат нещо нелогично като например поставяне на ключове в хладилника и др.

Повторения на изречения или действия

Често се случва болният от Алцхаймер да забрави какво е казал току-що. Може да задава един и същ въпрос няколко пъти или да проверява заключена ли е вратата, след като преди минути е сторил същото. На близките му ще направи впечатление, че отново храни домашния любимец, а само преди малко го е правил и др.

Липса на ориентация на познати места

По данни на Международната Алцхаймер асоциация, на 10 души със заболяването поне 6 се скитат. Това означава, че дори на познати места се губят и започват да се лутат без причина. Може сами да установите това, ако ваш възрастен роднина например се лута в големия супермаркет или се губи в родния си град.

По-продължителна дневна дрямка

Редица изследвания сочат, че страдащите от Алцхаймер започват да губят интерес към всичко около тях. Стават апатични, могат постоянно да гледат телевизия или да прекарват по-голяма част от времето си в дрямка.

Пренебрегване на личната хигиена

Може би поради обзелата ги апатия или понеже забравят, болните от Алцхаймер започват да ходят с едни и същи дрехи, не се сресват, мъжете не се бръснат, ако са имали навик да го правят редовно.

Споменатите физически признаци може да не са свързани непременно с болестта на Алцхаймер. Но дори и да имате близък с това заболяване, правилните грижи вкъщи или в хоспис, ако е настанен там, ще забавят прогреса на заболяването и той може да живее пълноценно. Грижите в хоспис за стари хора със сигурност биха били от по-голяма полза.

Други статии

Заболявания, които налагат грижа в хоспис

Заболявания, които налагат грижа в хоспис

Хосписната грижа е специализирана медицинска помощ, предназначена за подпомагане на хора с терминални заболявания. Този вид грижа е фокусиран върху облекчаването на болката и други