fbpx

Деменция и Алцхаймер – Признаци и разбиране на заболяването

Кога трябва да се тревожим, че забравянето е повече от нормално стареене? Този въпрос става все по-актуален, като се има предвид увеличаващият се брой хора, страдащи от деменция и Болестта на Алцхаймер.

Деменция: широк термин

Думата „деменция“ описва широка категория от заболявания, засягащи мозъка. Това не е конкретна болест, а по-скоро обобщаващ термин като „рак“. Съществуват много видове деменция, като най-разпространените са Болестта на Алцхаймер, васкуларна деменция и деменция с телца на Леви.

Деменцията се характеризира със симптоми като загуба на памет, проблеми с мисленето и разбирането, промени в личността, постепенно намаляване на способността за изпълнение на ежедневни задачи и увреждане на всички области на когнитивните функции.

За жалост това не е нормален етап от стареенето

Важно е да се отбележи, че деменцията не е нормален етап от стареенето. Тя винаги е причинена от нещо и може да започне по-бавно или бързо. Някои форми на деменцията могат да бъдат обратими, но повечето не са.

Болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е прогресивно и необратимо заболяване на мозъка, което унищожава невроните. Тя е водещата причина за деменция, като представлява около 50-60% от всички случаи. Болестта атакува нервните клетки във всички части на мозъка.

История на болестта на Алцхаймер

През 1906 година болестта е наречена на доктор Алоис Алцхаймер, който изучавал случай на 51-годишна жена с име Августе Франкфурт. Тя имала симптоми като дезориентация, нарушена памет, затруднения в четенето и писането и халюцинации. Проучването на мозъка ѝ след смъртта открило характерните за болестта плаки и възли.

Причини и рискови фактори

Все още не е ясна причината за Болестта на Алцхаймер, но известни рискови фактори включват възрастта, семейната история и наличието на определени гени. Възрастта е най-големият рисков фактор, като болестта най-често засяга хората над 65 години.

Общество и внимание

Деменцията и Болестта на Алцхаймер засягат все повече хора, сред които и известни личности като Роналд Рейгън, Роза Паркс и Глен Кембъл. Това подчертава необходимостта от обществено внимание и инвестиции в проучване на заболяванията.

Забравянето и другите когнитивни нарушения могат да бъдат повече от просто следствие от стареенето. Важно е обществото да може да реагира и подкрепя хората страдащи от деменция и Болестта на Алцхаймер. Търсенето на медицинска помощ при първите признаци на деменция може да бъде ключово за поставянето на правилна диагноза и подходящото лечение. Вече хората могат да разчитат на все повече хосписи край Добрич, София и изобщо всички части на България. Специалистите могат да се погрижат правилно за хората, страдащи от това заболяване. 

Други статии

Заболявания, които налагат грижа в хоспис

Заболявания, които налагат грижа в хоспис

Хосписната грижа е специализирана медицинска помощ, предназначена за подпомагане на хора с терминални заболявания. Този вид грижа е фокусиран върху облекчаването на болката и други