fbpx

Грижи за менталното здраве в хосписа

Менталното здраве е важно за нас във всеки етап от живота ни – от детството до зряла възраст. В него се включва емоционалното, психологическото и социалното благополучие.

Възрастните хора, особено тези хора с деменция, обикновено страдат не само от проблеми с паметта, но и от самота, от различни заболявания, недостатъчно социални контакти, страх от смъртта и др.

Тези усещания и състояния са характерни и за настанените в хоспис, сред които може да има и на по-млада възраст. В съвременния хоспис за пациентите, нуждаещи се от дългосрочни грижи, за страдащите от деменция и за възрастните резиденти е осигурено денонощно медицинско обслужване и постоянно наблюдение.

Близките им могат да разчитат на професионално медицинско обслужване и рехабилитация, което е важно за максимално добро физическо здраве.

В същото време обаче, без необходимите грижи и за менталното здраве, цялостното състояние на пациентите няма да е така добро. Поддържането на силния дух и стабилното емоционално състояние играят важна роля за добрите физически показатели.

Грижите, които се полагат за менталното здраве в хосписа, са съчетани със специализираните медицински услуги и заедно допринасят за спокойния живот на пациентите.

За доброто психологично и емоционално състояние са важни:

Разположение на хосписа

Когато заведение от подобен тип е разположено сред много растителност, чистият въздух и наличието на природна среда внася спокойствие у пациентите.

Приятен интериор

Модерното удобно обзавеждане на стаите и целият интериор създават усещане за домашен уют и комфорт.

Положителна среда

Не само релаксиращата обстановка, но и атмосферата в хосписа, отличаваща се с внимание, търпение и деликатно отношение, допринасят за благополучието на пациентите. Когато са убедени, че са обгрижени денонощно от опитни здравни специалисти, тази подкрепа ще има дава сила на духа да преодоляват по-леко болката или други проблеми в ежедневието.

Качествени хигиенни грижи

За самочувствието на всеки един човек е важен добрият външен вид. Поддържането на личната хигиена с помощта на болногледачите или в салона за красота е предпоставка за положителни емоции.

Помощ от психолог и социален работник

Наличието на психолог и социален работник в хосписа гарантира на пациента и близките му, че при необходимост винаги ще могат да окажат помощ. Специализираните грижи са добър начин да се покаже съпричастност, което ще убеди хоспитализираните в загрижеността към състоянието им.

Удобства и развлечения в хосписа

За да се поддържат на ниво емоционалното здраве, за пациентите в хосписа са предвидени и редица удобства и развлечения. Сред тях са залата за гимнастика и площадката за раздвижване, арт терапията, участието в семинари, играта на шах, четенето на книги и др.

Когато грижите за физическото здраве са придружени и с ефективни начини за поддържането на емоционална стабилност, тогава престоят в хосписа ще бъде по-спокоен и благотворен.

Други статии