fbpx

Хоспис за лежащо болни хора. Предимства

Преди да направят своя избор, когато търсят вариант за настаняване на свой близък в напреднала възраст, за когото е нужен надзор, хората трябва да знаят по какво се различава домът за стари хора от хосписа.

Домът за стари хора, наричан още „старчески дом” или „дневен център”, не е лечебно заведение. Грижите за възрастните хора в него са свързани със задоволяване на потребностите им от храна, ежедневни нужди, здравни и при нужда рехабилитационни грижи, както и организиране на свободното време и осъществяване на лични контакти.

Какво представлява хосписът?

За разлика от старческия дом, хосписът представлява лечебно заведение и в него:

  • Лицензът и контролът се осъществява от Министерството на здравеопазването;
  • Задължително работят медицински специалисти, осъществяващи палиативни грижи не само за възрастни пациенти, а и за лежащо и трудноподвижни, както и терминално болни;
  • Екипът може да включва и лекар специалист, социален работник, а нерядко и духовно лице.

Хосписът може да бъде използван и като старчески дом, затова и обикновено се избира като място за настаняване на възрастен или друг човек, нуждаещ се от здравни грижи, особено ако е лежащо болен.

Какви предимства осигурява хосписът на лежащо болни?

Основната цел на екипа във всеки един хоспис е да облекчи страданията на лежащо болните, да подобри максимално качеството им на живот и да подпомогне ресоциализацията им. Затова хората с различни заболявания, които са приковани към леглото, могат да разчитат на различни грижи и услуги, благоприятстващи възстановяването им или облекчаване на състоянието.

На пациентите, които се нуждаят от дългосрочни медицински грижи, се осигурява:

Постоянен мониторинг от медицински лица

Обучен екип от специалисти следи за приема на лекарства, нивата на кръвното налягане, извършва различни манипулации: поставяне на инжекции и пускане на система, хранене със сонда, обработка на рани, както и аспирации или лечение с кислород.

Изготвяне на индивидуална програма за всеки постъпил пациент

Тя се прави след консултация с лекаря от заведението за доболнична помощ и близките. Осъществяването на грижите за настанените в хоспис лежащо болни хора е планово според програмата, като се прилагат и модерни иновативни технологии.

Рехабилитация с терапевт

Процедурите по рехабилитацията се правят от сертифицирани физиотерапевти по индивидуална програма. Целта е да се възстанови или да се поддържа двигателната независимост, както и за тонизиране на тялото.

Терапия с психолог

Психолозите се грижат за психическото и емоционалното здраве на болните, което е ключов момент за възстановяването и спокойствието им.

Пълноценно санитарно обслужване

Специално подготвени болногледачи и санитари предоставят грижи от различен характер като поддържане на личната хигиена, асистиране при хранене и др.

Здравословно хранене

На пациентите се предлага качествена храна 4 пъти дневно. Спрямо нуждите на всеки е възможно да се изготви и меню по дадена диета.

Битови удобства и сигурност

Съвременните хосписи разполагат с единично настаняване или двойни стаи, които са оборудвани с многофункционални електрически легла, удобни модерни мебели, имат интернет връзка и кабелна телевизия. Стаята има свой санитарен възел, много често и тераса. Неподвижните пациенти са настанявани в специално оборудвани стаи, тъй като за тях са необходими постоянни грижи. За сигурността на всички обитатели на хосписа е осигурено 24/7 видеонаблюдение.

Хосписите включват и услуги като консултации с лекари, вземане на изследвания, пране на постелъчно бельо и лични дрехи, ежедневно хигиенизиране на стаите и др.

Хосписът е онова различно и специално място, което с топлина и внимание ще посрещне както родителите ни, така и всички хора, изпитващи нужда от палиативни грижи, от физически и душевен комфорт.

Други статии

Хоспис грижа за пациенти с рак

Хоспис грижа за пациенти с рак

Ракът е заболяване, което може да засегне не само физическото, но и емоционалното и психическото състояние на пациента и неговите близки. В тези трудни моменти,

Как да се грижим за парализиран роднина

Как да се грижим за парализиран роднина

Грижата за парализиран роднина може да бъде предизвикателство, което изисква много търпение, отдаденост и знания. Освен емоционалната подкрепа, която е необходима, е важно да се