fbpx

Какво е хосписът и какви услуги предлага той?

Когато чуят думата „хоспис”, много хора смятат, че ако настанят свой близък на такова място, това е знак, че се отказват от него. Други пък бъркат хосписа с дом за стари хора, без да знаят, че хосписът е лечебно, а не социално заведение и грижите за хората там са по-специфични.

Какво представлява хосписът?

Като лечебно заведение, хосписът се лицензира от Министерството на здравеопазването и се контролира също от него. Още през XI век са съществували хосписи, които се използвали във време на дълги войни. Съвременните хосписи са заведения, в които възрастни хора или болни без надежда за излекуване прекарват определено време. За пръв път модернизиран хоспис е създаден през 1967 г.

Днес в един добър хоспис са задължителни палиативните грижи, грижи за облекчаване болката на пациентите, както и за намаляване на дискомфорта и стреса им.

В хосписа:

 • Задължителният екип се състои от лекар и съответно медицинска сестра, както и санитар, и рехабилитатор. В много от случаите е възможно присъединяването на социален работник, лекар специалист и свещеник;
 • Осигурява се комфортен живот на онези пациенти, за които не се очаква подобрение, за страдащи от деменция или за много възрастни пациенти
 • Прилагат се утвърдени медицински практики;
 • Предполага се престой за около 6 месеца, но той може да се удължи, а пациентът – да напусне по всяко време.

Основната цел на всеки хоспис е да може да осигури достоен живот на тежко болен човек, да облекчи възможно най-много състоянието му във физически и психически план, като в същото време поддържа на високо ниво потенциала му в социално и духовно отношение.

Какви услуги предлага хосписът?

Буквално преведена, лат. дума „хоспис” означава „гост”. Първоначално, преди векове, в хосписите са приемали непознати хора, които нямало къде да пренощуват, а после –  умствено изостанали. Днес хосписните грижи се прилагат за такива пациенти, на които им остава живот от 6 месеца или по-малко, не виждат подобрение след лечение и качеството им на живот намалява, или са решили да спрат да се лекуват.

В момента, в който заболяването стане необратимо, услугите на хосписа стават достъпни и те включват:

 1. Изготвяне на план за индивидуални грижи и услуги.
 2. Непрекъснато наблюдение и сестрински грижи по отношение на приема на лекарства, нивата на кръвното налягане, различни вливания, поставяне на инжекции, обработка на рани и др.
 3. Рехабилитационни дейности и поддържане на оптимална двигателна култура.
 4. 24-часово обгрижване от болногледач и санитар, включващо личен тоалет, хигиенизиране на стаите, пране на бельо и др.
 5. Осигуряване на здравословно хранене и при нужда съобразено с правилните диети.
 6. Високо ниво на сигурност чрез 24/7 видеонаблюдение.
 7. Битови удобства – единични, двойни или стаи за интензивна грижа, всички със свой санитарен възел, мултифункционално легло, удобна мебелировка, кабелна телевизия и интернет.
 8. Удобства като наличие на зала за рехабилитация, фризьорски услуги, библиотека, възможност за арт терапия и др.
 9. Обучение на болните пациенти и семействата им за постигане на максимален комфорт за реализация на избраната терапия.
 10. С цел психическо стимулиране занимания със социален работник, психолог и духовно лице.

Като допълнителни услуги хосписът може да извършва специализирани консултации, изследвания и диагностични процедури, съдействие за оформяне на документи и др.

Решението за настаняване на любим болен човек в хоспис не е лесно, но е единственото, което ще му осигури непрекъсната грижа, сигурност и подкрепа от обучен екип в контролирана среда.

Други статии

Хоспис грижа за пациенти с рак

Хоспис грижа за пациенти с рак

Ракът е заболяване, което може да засегне не само физическото, но и емоционалното и психическото състояние на пациента и неговите близки. В тези трудни моменти,

Как да се грижим за парализиран роднина

Как да се грижим за парализиран роднина

Грижата за парализиран роднина може да бъде предизвикателство, което изисква много търпение, отдаденост и знания. Освен емоционалната подкрепа, която е необходима, е важно да се