fbpx

 

Разкажете ни за Вашата приятелка Маргарита! Коя е тя?

С приятелката ми Маргарита Пехливанова сме израстнали заедно, тя е изключително интелигентен, умен, много уважаван и стойностен човек.

 

Можете ли да опишете мил спомен с нея?

Имаме много мили и незабравими спомени! Не малко сме пътували заедно, родителите ни се познаваха. Имали сме безброй споделени и щастливи моменти и в зряла възраст. Но животът поднася неочаквани изненади, неочаквани проблеми.

 

Как се стигна до търсенето на хоспис?

Маргарита имаше редица здравословни проблеми, най-тежките от които бяха нефрологични. Постепенно това доведе до загуба на работата й, а това от своя страна – до влошено финансово състояние. Всичко това допринесе за емоционална болка, отчуждение, самота и трудности. През последната година здравето й се влоши още повече. Често пъти здравната помощ беше далеч от желаното, а отношението, което получаваше в болниците – на моменти грубо и унизително. Тя започна да живее в негативно отношение към самата себе си, в нищета и хаос. Водеше нищожен начин на живот в мизерна обстановка, беше се обезверила, предала и залежала, вследствие на което се бяха образували и рани от залежаване.

 


Колко време търсихте хоспис и защо избрахте Хоспис за възрастни “Сердика”?

Избрахме Хоспис за стари хора „Сердика“ много бързо – обадихме се за условия за настаняване в края на септември 2022г., няколко дни по – късно направихме оглед на мястото и организирахме възможно най – скорошно настаняване. Избрахме “Сердика” тъй като отговаряше на всички наши изисквания по отношение на материална база, обслужване и местоположение. Сега виждаме, че най – важни са хората, които работят там, както и последователните им усилия да помагат на високо професионално и човешко ниво.


Промени ли се тя след настаняването? Как?

Много неща се промениха – тя е много по – добре! Доволна е от храната, от обслужването, от това, че не е сама.


Какво Ви дава Хоспис “Сердика”?

Щастлива и благодарна съм, че човешкото отношение съвпада с материалната база. За това, че има шанс човек да попадне на добро място, дори когато всички мостове са разрушени. Има шанс дори, когато съдбата е тежка и страшна. Тук тя получава човешко и професионално отношение независимо от всичко! За разлика от много трудните и унизителни моменти, които сме имали на други места, в “Сердика” тя е човек!


Какъв съвет бихте дали на хората, които се страхуват и дори срамуват да потърсят помощ за близките си?

Бих посъветвала хората, които имат възрастни близки, да не се страхуват да потърсят необходимата помощ в хоспис/резиденция за възрастни. Нашият опит показа, че в България има прекрасни места като хоспис „Сердика“, в които хората могат да получат адекватна помощ, разбиране и грижа.

Верига хосписи "Сердика"

Ако имате въпроси или желаете да ни посетите, моля попълнете формата за контакт или ни се обадете!

тел : 0884 500 000