fbpx

Палиативни грижи или как се управлява страданието в хосписа

Когато стане въпрос за хосписи и за грижите, полагани в тях, много често те се приравняват на тези, които възрастните хора получават в старческите домове. Всъщност са и такива, но често са и палиативни.

Има хора, които страдат от животозастрашаващо заболяване – рак, сърдечна недостатъчност, деменция, хронична белодробна болест и др. Палиативните грижи в хосписа могат да помогнат, като подобрят качеството на живот на болните и на семействата им.

От какви хора се предоставят палиативни грижи?

Палиативните грижи представляват специализирани медицински грижи, които се предоставят от мултипрофесионален екип. Това са специалисти в различни области и те работят както с пациента, така и с неговото семейство и лекарите, грижили се до този момент за болния.

Екипът обикновено се състои от:

 • лекари и медицински сестри;
 • рехабилитатори и кинезитерапевти;
 • психолози;
 • болногледачи.

За качественото обслужване помагат и хигиенистите, и санитарите, а присъствието на социален работник значително улеснява получаването на помощ и съвети по различни казуси. В много от случаите в състава на екипа могат да се включат и диетолози, както и религиозни лица.

Ако въпреки провежданото лечение болестта при някои хора прогресира, много болни пожелават да прекарат остатъка от дните си в хоспис, за да получат адекватните грижи и комфорт.

В какво се състоят палиативните грижи и как помагат?

Основната цел на екипите в хосписа е да облекчат в максимална степен страданието на пациента чрез полаганите палиативни грижи. Много от нуждаещите се от дългосрочни такива са на легло и не могат да се обслужват сами. Това се отнася не само до онкологично болните, но и до прогресивни патологии на хронични заболявания в последните етапи. Палиативните грижи в хоспис могат да облекчат симптомите, да помогнат за подобряване на качеството на живот и да осигурят психологически комфорт.

За управление на страданието в хосписа палиативните грижи включват:

 • Адекватно облекчаване на болката и други тежки симптоми чрез различни медикаменти, приемани по график, и други методи;
 • Рационално и балансирано хранене съобразно заболяването на пациента;
 • Психологическа подкрепа чрез консултации с професионален психолог и социални работници;
 • Уважително и хуманно отношение към пациента;
 • Оказване на помощ при поддържане на личния тоалет и храненето при нужда;
 • Прилагане на необходимите медицински манипулации като вливания, превръзки, поставяне на инжекции, сонди за хранене и др.;
 • Извършване на масажи, упражнения и др. за поддържане на възможно най-доброто физическо състояние.

Благодарение на палиативните грижи, качеството на живот на пациента и неговото семейство се подобрява не само поради намаленото психологическо и физическо страдание, но и по отношение на продължителната преживяемост.

Екипният подход, който се прилага, за да отговори на всички нужди на пациента и семейството му, допринася за максимално добрата подкрепа – медицинска, социална, психологическа и духовна в последните дни.

Други статии

Как да се грижим за парализиран роднина

Как да се грижим за парализиран роднина

Грижата за парализиран роднина може да бъде предизвикателство, което изисква много търпение, отдаденост и знания. Освен емоционалната подкрепа, която е необходима, е важно да се