fbpx

Палиативни грижи или как се управлява страданието в хосписа

Когато стане въпрос за хосписи и за грижите, полагани в тях, много често те се приравняват на тези, които възрастните хора получават в старческите домове. Всъщност са и такива, но често са и палиативни.

Има хора, които страдат от животозастрашаващо заболяване – рак, сърдечна недостатъчност, деменция, хронична белодробна болест и др. Палиативните грижи в хосписа могат да помогнат, като подобрят качеството на живот на болните и на семействата им.

От какви хора се предоставят палиативни грижи?

Палиативните грижи представляват специализирани медицински грижи, които се предоставят от мултипрофесионален екип. Това са специалисти в различни области и те работят както с пациента, така и с неговото семейство и лекарите, грижили се до този момент за болния.

Екипът обикновено се състои от:

 • лекари и медицински сестри;
 • рехабилитатори и кинезитерапевти;
 • психолози;
 • болногледачи.

За качественото обслужване помагат и хигиенистите, и санитарите, а присъствието на социален работник значително улеснява получаването на помощ и съвети по различни казуси. В много от случаите в състава на екипа могат да се включат и диетолози, както и религиозни лица.

Ако въпреки провежданото лечение болестта при някои хора прогресира, много болни пожелават да прекарат остатъка от дните си в хоспис, за да получат адекватните грижи и комфорт.

В какво се състоят палиативните грижи и как помагат?

Основната цел на екипите в хосписа е да облекчат в максимална степен страданието на пациента чрез полаганите палиативни грижи. Много от нуждаещите се от дългосрочни такива са на легло и не могат да се обслужват сами. Това се отнася не само до онкологично болните, но и до прогресивни патологии на хронични заболявания в последните етапи. Палиативните грижи в хоспис могат да облекчат симптомите, да помогнат за подобряване на качеството на живот и да осигурят психологически комфорт.

За управление на страданието в хосписа палиативните грижи включват:

 • Адекватно облекчаване на болката и други тежки симптоми чрез различни медикаменти, приемани по график, и други методи;
 • Рационално и балансирано хранене съобразно заболяването на пациента;
 • Психологическа подкрепа чрез консултации с професионален психолог и социални работници;
 • Уважително и хуманно отношение към пациента;
 • Оказване на помощ при поддържане на личния тоалет и храненето при нужда;
 • Прилагане на необходимите медицински манипулации като вливания, превръзки, поставяне на инжекции, сонди за хранене и др.;
 • Извършване на масажи, упражнения и др. за поддържане на възможно най-доброто физическо състояние.

Благодарение на палиативните грижи, качеството на живот на пациента и неговото семейство се подобрява не само поради намаленото психологическо и физическо страдание, но и по отношение на продължителната преживяемост.

Екипният подход, който се прилага, за да отговори на всички нужди на пациента и семейството му, допринася за максимално добрата подкрепа – медицинска, социална, психологическа и духовна в последните дни.

Други статии