fbpx

Рани от залежаване – превенция и лечение

Декубиталните рани, наричани още „рани от залежаване”, представляват кожни увреждания, често засягащи и подкожните структури. Те се появяват като резултат от триене или локален натиск от тежестта на тялото на човек в легнало или седнало положение върху области като задни части, пети, хълбоци, кръст и глава.

Постоянният натиск предизвиква затварянето на микроартериолите, намаляване на кръвотока към намиращите се над костта тъкани и нарушеното им снабдяване с кислород.

Ако натискът не бъде своевременно преустановен, може да предизвика необратимо увреждане и некроза. За зараждащото увреждане тялото предупреждава чрез болка. Здрав човек може да промени положението на тялото си и да облекчи областта, подложена на натиск. Но при хора, които не могат да възприемат болката поради пълната си или относителна обездвиженост, продължаващата исхемия и хипоксия, ще доведат до смъртта на кожните клетки и образуването на язви.

Какво включва превенцията при раните от залежаване?

Най-важната превенция при раните от залежаване е правилното позициониране на тялото. Ако пациентът е рисков, позицията трябва да се сменя на 2 часа. В хоспис това се прави от болногледачи, а ако е у дома, от негов близък.

Друго, което може да предпази от появата на декубитални рани, е да се използват антидекубитални матраци, възглавници и подложки.

Важен е и контролът на състоянието на кожата, като се следи тя да бъде чиста и добре хидратирана.

Какво лечение може да се приложи при поява на декубитални рани?

Разпознават се няколко степени на раните от залежаване и от значение е да не бъде подценяван първият симптом – зачервяването на кожата, често придружено с болка и парене. 

Лечението на декубитални рани включва:

Отстраняване на причината

Важно е да се облекчи натискът и да се възстанови кръвоснабдяването, за да стане възможно заздравяването.

Локално лечение

Когато е налице отворена рана, мехур с бистра течност или гной, почистването става с физиологичен разтвор. Добре е раната да бъде покрита със специална превръзка или прозрачен пластир. На пазара днес се предлагат различни превръзки – от хидрогелове, полупропускливи, хидроколоидни, биоактивни и др. 

Използват се и специални медикаменти, в чийто състав има ензими, отстраняващи некротичните тъкани. При по-тежки случаи понякога се налага мъртвата тъкан да се отстрани хирургично.

Спомагателно лечение

Към него се отнася приемът на достатъчно вода, витамини, минерали и достатъчно хранителни вещества. Диетата трябва да бъде богата на протеини.

Раните от залежаване могат да се превърнат в много сериозно усложнение и лечението им да отнеме дълго време. Затова е важна профилактиката, като се премахнат рисковите фактори и се полагат правилни грижи за кожата на хората с повишен риск от появата им.

В хосписите за лежащо болни хора, екипите се грижат за такъв тип рани от залежаване. Това е често срещан проблем и поради тази причина са предвидени мерки за всеки такъв случай.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Други статии

Как да се грижим за парализиран роднина

Как да се грижим за парализиран роднина

Грижата за парализиран роднина може да бъде предизвикателство, което изисква много търпение, отдаденост и знания. Освен емоционалната подкрепа, която е необходима, е важно да се