fbpx

Редно ли е да изпращаме родителите си в хоспис

Неписано правило за всяко младо поколение е да осигури добри старини на своите родители. Докато обаче преди век всекидневните пълноценни контакти с родителите са били неизбежни, понеже семействата са били големи и са живеели в един дом, днес нещата са по-различни. Отговорностите към възрастните родители остават, но порасналите вече деца често нямат физическа възможност да бъдат често с родителите си.

Заетостта през деня е голяма пречка, а често родителите живеят отделно или децата им работят в чужбина, което прави посещенията при тях по-редки. Ако са здрави и могат да се справят сами с ежедневните си задължения, това не е особен проблем. Но когато възрастта им напредне и се появят различни заболявания, почти постоянното обгрижване става наложително.

Има случаи, когато родителят може да получи постоянно физическо увреждане и да има нужда от помощ, да е диагностициран с деменция или да се нуждае от палиативни грижи поради онкозаболяване. Тогава ще се наложи да потърсите услугите на хоспис, дори да изпитвате известни угризения.

Родител в хоспис – да или не?

Никой освен вас не може да отговори категорично дали живот в хоспис за вашия родител ще бъде за предпочитане, или не. Отстрани за някого може би изглежда неморално, дори и за вас самите, но има редица обстоятелства, когато това ще бъде добро решение за родителя:

  • ако се намира в напреднал стадий на деменция;
  • ако му трябва възстановяване след прекаран инсулт;
  • ако се нуждае от грижи след тежка операция;
  • ако е в терминален стадий на онкозаболяване, то най-доброто решение е хоспис за онкоболни;
  • ако е лежащо болен поради някаква причина, е добре да потърсите подкрепа от хоспис за лежащо болни.

Много възрастни родители също имат нужда от денонощни грижи, защото не са в състояние да се обслужват сами, да пазаруват, да посещават лекар и др.

С какво са полезни хосписите?

Когато родителят ви е сериозно болен и не можете да му осигурите пълноценни грижи, изборът на хоспис е добра алтернатива. Съвременният такъв предлага отлични условия и грижи и в него той ще получи:

  • денонощно наблюдение и грижи от различен характер;
  • сигурност и безопасност;
  • психо-емоционална подкрепа;
  • възможност за социални контакти;
  • поддържане на добра двигателна активност.

Възрастните хора, които се нуждаят от медицинско наблюдение и постоянна помощ за ежедневните си дейности, ще се чувстват по-добре в хоспис. Персоналът ще се грижи за всичките им нужди, колкото и специфични да са те. 

Никой не трябва да изпитва чувство на вина, че е изпратил родител в подобно заведение. Ако това е начинът да им осигурите спокоен и пълноценен живот, ще трябва да го направите. Така и вие ще се чувствате по-спокойни, а с честите си посещения ще успеете да съхраните емоционалната си връзка.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Други статии

Как да се грижим за парализиран роднина

Как да се грижим за парализиран роднина

Грижата за парализиран роднина може да бъде предизвикателство, което изисква много търпение, отдаденост и знания. Освен емоционалната подкрепа, която е необходима, е важно да се