fbpx

Рехабилитация при сърдечно-съдови заболявания

Сърдечната рехабилитация помага за подобряване на здравното състояние и за възстановяване след прекаран инфаркт, при сърдечна недостатъчност, болки в гърдите, заболяване на коронарната артерия и др.

След като прекара дадено сърдечно заболяване, пациентът се подлага на рехабилитация още в болницата. Тя продължава след това при амбулаторни условия, а после и вкъщи, когато може да следва програмата си сам. Ако става дума за пациент, настанен в хоспис, за него се полагат рехабилитационни грижи от медицински екип в заведението.

Целите на рехабилитацията при сърдечно-съдовите заболявания е създаване на индивидуална програма, която да предотврати влошаване на състоянието, да намали риска от сърдечно-съдови проблеми в бъдеще и да подобри качеството на живот.

Какво включва сърдечната рехабилитация?

Повечето програми за рехабилитация продължават около 3 месеца, но при отделни пациенти може да траят по-дълго или програмата да бъде по-интензивна за 1-2 седмици.

Сърдечната рехабилитация се предприема след оценка на здравословното състояние, като се включва и преглед на здравната история. Провежда се и физикален преглед и се правят тестове. Така се преценява дали за конкретното сърдечно заболяване е подходяща рехабилитация, или не.

Докато трае рехабилитацията, с пациента работи медицински екип от кардиолог, медицинска сестра, специалист по физикална терапия, диетолог, психолог и др.

Програмата за сърдечна рехабилитация обикновено включва:

  • физически дейност;
  • информация за здравословно хранене, прием на лекарства и отказ от тютюнопушене;
  • консултация относно варианти за облекчаване на стреса и по-доброто психично здраве.

По време на рехабилитацията се проследява кръвното налягане, провеждат се и профилактични изследвания за диабет и висок холестерол.

По какъв начин помага сърдечната рехабилитация?

Рехабилитацията при сърдечно-съдови заболявания помага за физическото и емоционалното възстановяване на пациентите. Ползите от нея за здравето са в краткосрочен и дългосрочен план, защото:

  • укрепва сърцето и цялото тяло след инфаркт;
  • облекчава болката в гърдите;
  • изгражда по-здравословни навици;
  • намалява тревожността;
  • повишава енергията и силата за улесняване на дейностите от ежедневието;
  • предотвратява риска от бъдещо заболяване и смърт поради сърдечен проблем и др.

Ценно предимство на рехабилитацията е, че се подобрява качеството на живот. След като приключи програмата, пациентът задължително ще трябва да спазва предписаната диета, да изпълнява редовно физически упражнения и да следва всички лекарски препоръки.

В хосписа за лежащо болни или хосписа за стари хора се полагат нужните грижи и внимание с цел по-бързото възстановяване на пациентите.

Сърдечно-съдовите болести са основна причина за ограничена активност и за инвалидност. Според проучванията, смъртността поради сърдечно-съдов проблем се понижава с 20-25% при тези пациенти с проведена рехабилитация. Затова препоръките са в хроничната фаза на сърдечното заболяване 2 пъти годишно да се провеждат курсове на рехабилитация.

Други статии

Как да се грижим за парализиран роднина

Как да се грижим за парализиран роднина

Грижата за парализиран роднина може да бъде предизвикателство, което изисква много търпение, отдаденост и знания. Освен емоционалната подкрепа, която е необходима, е важно да се