fbpx

Значение на трудотерапията като част от хосписните грижи

Трудотерапията като метод е често назначавана от различни специалисти – невролози, ортопеди и др., с цел работните и творчески процеси, съобразени с медицинските указания, да помогнат за пълното или частичното възстановяване на трудоспособността.

В много случаи трудотерапия се използва и за оказване на психо-емоционална подкрепа на хората, настанени в хоспис. Тя не се прилага като терапевтичен метод в истинския смисъл на думата, а по-скоро ангажира хоспитализираните лица с дейности в ежедневието, извършвани най-вече с ръцете.

Трудотерапевтични инструменти за психо-емоционална подкрепа

Наред с функционалната ерготерапия, част от допълнителните услуги в хосписа за стари хора включват и трудотерапевтични занимания, целящи по-добра адаптация и положителни преживявания.

Примери за такива дейности могат да бъдат:

  • редене на пъзели;
  • оцветяване на рисунки;
  • изработка на апликирани картини, мартеници, поздравителни картички, коледна и великденска украса, фигурки от пластелин, сувенири от прежда;
  • часове по готварство и др.

Всъщност трудотерапията в хоспис е неразривна част от творческата или арттерапията. Пациентите творят и изобретяват, а терапевтът обсъжда творбите, помагайки на авторите им да разберат по-добре емоциите и мислите си.

Какво е значението на трудотерапията?

Фокусирайки се върху функционалните аспекти на трудотерапията, наблюдаваме благоприятно въздействие върху здравословното състояние на целия организъм. Значително се увеличава мускулната сила и обема на ставните движения и нараства издръжливостта на двигателния апарат. Подобряват се също координацията, сръчността и сензорните усещания.

Ако обаче целта е по-скоро постигане на емоционална подкрепа, организираните в хосписа трудотерапевтични дейности играят важна роля за:

  • преодоляване на депресивните състояния;
  • постигане на увереност в собствените сили и възможности и придобиване на самочувствие;
  • удовлетвореност от постигнатата крайна цел (сглобен пъзел, изработен предмет и др.);
  • осмисляне на голяма част от ежедневната рутина;
  • подобряване на социалната комуникация.

Ерготерапията е много полезна за психичното здраве на пациентите, което е също толкова важно за общото им състояние, колкото и физическото здраве. Специалистът ерготерапевт ще определи най-точния и правилен подход да мотивира, подпомогне и подкрепи всеки по време на трудотерапевтичните дейности, спазвайки изработения от него индивидуален план. А когато пациентите са мотивирани, трудотерапията се превръща в очакван и забавен момент от деня.

Занимателната трудотерапия в най-голяма степен помага да се изградят умения за преодоляване на ежедневните трудности, използвайки наличните възможности с акцент върху социалното възстановяване. 

Трудотерапевтичните занимания помагат на пациентите да поддържат както физическата, така и интелектуалната си активност. Ерготерапията задоволява тяхната потребност от пълноценно и полезно прекарване на свободното време, силно повишавайки емоционалния им тонус.

Потърсете подходящ хоспис в София, който ще откликне на вашите нужди.

Други статии

Хоспис грижа за пациенти с рак

Хоспис грижа за пациенти с рак

Ракът е заболяване, което може да засегне не само физическото, но и емоционалното и психическото състояние на пациента и неговите близки. В тези трудни моменти,

Как да се грижим за парализиран роднина

Как да се грижим за парализиран роднина

Грижата за парализиран роднина може да бъде предизвикателство, което изисква много търпение, отдаденост и знания. Освен емоционалната подкрепа, която е необходима, е важно да се