fbpx

Разкажете ни за Вашия баща. Кой е Веселин Митков Борисов?

Много е трудно да се опише баща ми в кратка форма. Може да се напише дебел роман в няколко тома и пак няма да е достатъчно! Това е човекът, който цял живот е бил на правилната страна. Човек с принципи, помагащ, грижовен, обичащ. Дори и сега част от тъгата в него идва от невъзможността му да помага. Беше лекар, който всички обичаха и все още обичат. Лекар, който остави отпечатък във всеки човек, който срещна по пътя си. В моментното му състояние, макар и дълбоко скрито в дебрите на мозъка, остава нещо, което може да даде на другите – обич.

Можете ли в едно изречение да опишете най – важния урок за живота, който сте научил от него?

Да съм добър човек и да отстоявам принципите си.

Как се стигна до търсенето на хоспис?

Стигнахме до извода, че вече не можем да се грижим за него така, както заслужава. Затова потърсихме професионални грижи за хора с деменция.

Колко време търсихте хоспис и защо избрахте Хоспис за възрастни “Сердика”?

В случая извадихме късмет, защото търсенето не отне много време. След като отпадна вариантът за настаняване в психиатрия, защото не мисля че това е подходящо място в България за хора с неговите потребности, остана вариантът за частен хоспис. Късметът беше, че „Сердика“ тъкмо отваряше врати. Разгледахме мястото, което ни хареса много, защото локацията му е чудесна – в природата е, а е и близо до София и Перник, което го прави изключително удобно за чести посещения. Хареса ни и базата. Видяхме персонала, който ни вдъхна увереност, че всичко с него ще е наред там.

Промени ли се той след настаняването? Как?

Определено стана по-спокоен, защото ми се струва, че и той осъзнава, че е на място, в което ще се грижат за него. Там не е сам.

Какво Ви дава Хоспис и дом за възрастни “Сердика”?

Мисля, че в „Сердика“ разбират същността на проблема с дементни хора и тя не е в това просто да нахраниш някой или да му дадеш лекарства – много по-дълбоко е. Въпрос на правилно отношение е. Нещо, което персоналът в „Сердика“ притежава. Всичко това ме прави по-спокоен.

Какъв съвет биват и дори срамуват да потърсят помощ за близките си?

Предполагам, че повечето хора изпитват в някаква степен чувство на вина, когато оставят близките си в хоспис, но това не би трябвало да е така, защото това е мястото, където се полагат адекватни грижи за тях. За мен това е правилното решение.

Верига хосписи "Сердика"

Ако имате въпроси или желаете да ни посетите, моля попълнете формата за контакт или ни се обадете!

тел : 0884 500 000