fbpx

Защо се налага денонощен мониторинг в хосписа

[fusion_builder_container type=“flex“ hundred_percent=“no“ equal_height_columns=“no“ menu_anchor=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ id=““ background_color=““ background_image=““ background_position=“center center“ background_repeat=“no-repeat“ fade=“no“ background_parallax=“none“ parallax_speed=“0.3″ video_mp4=““ video_webm=““ video_ogv=““ video_url=““ video_aspect_ratio=“16:9″ video_loop=“yes“ video_mute=“yes“ overlay_color=““ video_preview_image=““ border_color=““ border_style=“solid“ padding_top=““ padding_bottom=““ padding_left=““ padding_right=““][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=“1_1″ layout=“1_1″ background_position=“left top“ background_color=““ border_color=““ border_style=“solid“ border_position=“all“ spacing=“yes“ background_image=““ background_repeat=“no-repeat“ padding_top=““ padding_right=““ padding_bottom=““ padding_left=““ margin_top=“0px“ margin_bottom=“0px“ class=““ id=““ animation_type=““ animation_speed=“0.3″ animation_direction=“left“ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ center_content=“no“ last=“true“ min_height=““ hover_type=“none“ link=““ border_sizes_top=““ border_sizes_bottom=““ border_sizes_left=““ border_sizes_right=““ first=“true“][fusion_text]

Да настаните ваш близък в хоспис не е от лесните решения. Но когато той страда от деменция, нуждае се от дългосрочни медицински грижи или е много възрастен, ваше задължение е да му осигурите най-добрите грижи.

Натовареността с всекидневни ангажименти, продължително отсъствие или други причини може да не позволяват денонощното обгрижване на някого, било то и наш родител. В много от случаите ще са нужни медицински и рехабилитационни грижи, освен останалите за личен тоалет и хранене. Невинаги можем да осигурим безопасна среда и постоянно наблюдение, особено ако се отнася за гледане на лежащо болен (цени) или за човек с деменция. 

Постоянна грижа

Настанявайки наш родител, баба, дядо или друг близък в хоспис, можем да разчитаме на постоянно наблюдение от специално обучени здравни специалисти и 24/7 видео наблюдение.

Денононощният мониторинг в хосписа се налага поради специфичното състояние на пациентите: възрастни с хронични заболявания, с деменция, нуждаещи се от палиативни грижи или от възстановяване след операции.

Непрекъснатото наблюдение от дежурния екип в хосписа гарантира, че настанените в заведението ще имат осигурени:

  • Необходими медицински манипулации и дейности като прием на лекарства, измерване на кръвно налягане, сондово хранене, вливания и инжекции, обработка на рани и превръзки и др.;
  • Лекарско наблюдение за назначаване или промяна на терапия, рехабилитация;
  • Редовен прием на качествена и здравословна храна и при нужда изготвяне на диета;
  • Подходяща рехабилитация и подпомагане на двигателната активност с гимнастика;
  • Добра лична хигиена;
  • Своевременна помощ при нужда от психолог или социален работник.

Денонощното наблюдение е особено важно за тежко болни пациенти в напреднал стадий на болестта, както и за хората с деменция. Контролът на дементно болните се осъществява по-лесно, тъй като са настанени в отделен корпус, който разполага със самостоятелен двор.

Чрез видеокамери и апаратура за сигнализация при възникнал спешен случай се ограничава достъпа до хосписа и се контролира излизането от него.

Как се отразява денонощният мониторинг върху пациентите?

Независимо дали престоят на пациентите в хосписа е кратък, или дългосрочен, още в първите часове след настаняването си те могат да усетят внимателното отношение, загрижеността към тяхното състояние и готовността за подкрепа.

Когато пациентите са обгрижвани във всеки един момент от престоя си и почувстват цялостната ангажираност на персонала към тяхното състояние, това им се отразява в различни положителни насоки:

  • По-лесно могат да понесат болката;
  • Намален е рискът да изпаднат в депресивно състояние;
  • По-спокойни са, когато за тях непрекъснато се полагат грижи;
  • Психо-емоционалното им състояние е по-добро, което е важно за максималното възстановяване и стабилизиране.

Контролираната среда в хосписа ще даде сигурност и на близките на пациентите. Ще бъдат по-спокойни, че техният родител или друг роднина е на уютно и защитено място, където може да води качествен живот. Поради тази причина е добре наистина да се обърнем към хоспис за лежащо болни хора, независимо от тяхното заболяване.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Други статии

Как да се грижим за парализиран роднина

Как да се грижим за парализиран роднина

Грижата за парализиран роднина може да бъде предизвикателство, което изисква много търпение, отдаденост и знания. Освен емоционалната подкрепа, която е необходима, е важно да се