fbpx

Хоспис за стари хора? Кога е необходимо?

Човешки дълг на всеки от нас е да осигурим спокойни старини на нашите близки – баба, дядо, родител. Ако се налага да потърсите услугите на заведение, в което да се погрижат за някой от тях, трябва да разграничавате старческия дом от хосписа, защото трудно ще прецените кое е по-подходящо.

Докато домовете за стари хора са социални заведения, контролирани от социалното министерство, хосписите са лечебни заведения и контролът им се осъществява от Министерство на здравеопазването и в тях за пациентите са грижи постоянен медицински екип.

Кога е необходима хосписна грижа?

Хосписът в основата си е заведение, което е създадено , за да могат да бъдат облекчени болката и страданието на човек, намиращ се в тежко състояние и животът му навлиза в своя залез. Но в хосписа се полагат грижи и за хора с други проблеми.

От хосписни грижи се нуждаят:

Пациенти с деменция

Настанявайки вашия близък, страдащ от деменция, в хоспис, ще бъдете спокойни, че е под денонощно наблюдение и няма опасност например да се изгуби или да си навреди по някакъв начин, докато вие сте на работа. Обикновено хосписът за хора с деменция разполага със собствен двор, а също им осигурява и гривни, сигнализиращи освен при падане, и за местонахождението.

Пациенти с нужда от дългосрочни медицински грижи

Ако имате близък, който е в напреднала фаза на нелечимо заболяване и не сте в състояние да се грижите за него, тогава е препоръчително настаняването му в хоспис. Потърсените по-отрано палиативни грижи и подходящите условия в хосписа ще облекчат страданията му в оставащите му месеци или дни.

Какви грижи предлага хосписът?

В момента, в който пациентът постъпи в хосписа, той може да разчита на услугите в него.

Квалифицирани медицински грижи

Грижите за болните в хосписа изискват специален опит. В хосписа работят в синхрон професионалисти с опит – лекари и медицински сестри, рехабилитатори и кинезитерапевти, болногледачи, хигиенисти и санитари, клинични психолози и социални работници.

За всеки пациент се създава индивидуален план за грижа, а рехабилитационните процедури и поддръжката на двигателната култура допринасят за максимално доброто физическо състояние.

Сигурност и защита

За сигурността на пациентите се грижи денонощен екип за мониторинг,  готов да реагира при всяка неблагоприятна ситуация. Това и 24/7 видео наблюдение гарантира на близките на пациента, че той ще е на безопасно място и под постоянен грижовен контрол.

Битови удобства

Хосписите създават уютна и комфортна обстановка за своите пациенти, настанявайки ги в единична, двойна или стая за интензивна грижа. Самостоятелният санитарен възел, мултифункционалното електрическо легло, удобната мебелировка, наличието на безжичен интернет и кабелна телевизия създават усещане за дом и допринасят за емоционално спокойствие.

Самото разположение на хосписите, най-често сред зеленина и в близост до планина, допринасят с тишината и чистия въздух за подобряване на здравословното състояние.

За пациентите, които не са на легло, са предвидени зала за гимнастика и лечебна физкултура, развлечения като участие в семинар, арт терапия, посещение на библиотеката или салона за красота, настолни игри и др.

Редовният прием на здравословна храна в хосписа е важно условие организмът на пациента да се зареди с повече енергия, нужна за справяне с ежедневието.

Като своя мисия хосписите приемат полагането на висококачествена медицинска грижа, съчетана с нужното уважение към хората, които се намират в труден период от живота си и искат да преминат през него достойно. Затова при нужда може да потърсите помощ от грижи в хоспис в София, където ще предложат изключителна грижа за близките ви.

Други статии