fbpx

Хоспис – място за подкрепа и грижа

Докато хосписите преди повече от десет века били ползвани най-вече по време на продължителни войни, в днешно време в подобни заведения живеят обикновено възрастни хора, неизлечимо болни и страдащи от деменция. Пациентите могат да бъдат на различна възраст и могат да останат в хосписа за различен период от време и дори за постоянно.

Кога е необходим хоспис?

Има ситуации, в които някои хора загубват способността да се грижат за себе си поради напреднала възраст, тежка травма, която ги приковава на легло или злокачествено образувание. За тях, както и за хора с деменция, обикновено близките не могат да полагат пълноценни грижи, особено ако се отнася за лежащо болни. Затова често най-добрият вариант е да се обърнем към хоспис за лежащо болни.

Въпреки че в подобни случаи се наема човек, който да поеме грижите за хигиената и храненето, и се осигурява посещение на лекар и сестри, много по-удачно решение и за болния/възрастния, и за близките му е 24-часовият контрол и грижите в хоспис.

Грижи и подкрепа в хосписа

Съвременните хосписи са оборудвани с модерна база и разполагат с екип от висококвалифицирани медицински специалисти, което е предпоставка за пълноценен престой.

Подкрепата, която получават възрастните хора с различни хронични заболявания, нуждаещите се от дългосрочни грижи, включително и палиативни, както и хората с деменция, може да бъде от различен характер:

  • Специфични медицински грижи, в зависимост от заболяването, травмата или състоянието в момента, които включват различни манипулации: от измерване на кръвно налягане до хранене със сонда;
  • Прилагане на рехабилитационни дейности и грижа за добрата двигателна култура;
  • Редовен прием на здравословна храна, приготвена на място, съобразена при нужда с правилната диета;
  • Поддържане на добра лична хигиена, при нужда с помощ от болногледача, посещение на салона за красота в хосписа;
  • Възможност за различни развлечения и забавления: кабелна телевизия и интернет в стаите, арт терапия, участие в семинари, организиране на тържества и др.;
  • Сигурен и безопасен престой, благодарение на денонощен екип за мониторинг и 24/7 видеонаблюдение;
  • Осигуряване на самостоятелен двор за пациентите с деменция;
  • Възможност за консултация с психолог и социален работник.

Особено нужни са грижите и подкрепата на медицинските лица, болногледачите и др., когато пациентите страдат от сериозни заболявания като рак, сърдечна недостатъчност, деменция, Паркинсон и др. Те се нуждаят от палиативни грижи за контрол на симптомите, а когато болестта прогресира, много болни избират хосписа като място, в което да останат до края на дните си под грижите на обучени специалисти.

Хосписът не се фокусира само върху полагането на физически грижи, но и оказва емоционална подкрепа за поддържане на доброто психологично здраве на пациентите. В този смисъл той е заведение, което напълно изпълнява основната си задача – да осигури адекватни и пълноценни грижи за настанените в него.

 

Други статии

Как да се грижим за парализиран роднина

Как да се грижим за парализиран роднина

Грижата за парализиран роднина може да бъде предизвикателство, което изисква много търпение, отдаденост и знания. Освен емоционалната подкрепа, която е необходима, е важно да се