fbpx

Що е то канистерапия и как работи тя

Канистерапията е форма на терапия, която използва взаимодействието с животни с цел подобряване на физическото, емоционалното и социалното благополучие на хората. Тя се базира на идеята, че взаимодействието с животни може да има терапевтичен ефект върху човешкото здраве и благополучие. Все повече хосписи предлагат тази услуга, именно заради ефекта.

Канистерапията може да се провежда с различни видове животни, като кучета, котки, коне, делфин и други. Животните са обучени да работят с терапевти и да предоставят подкрепа и терапевтично взаимодействие на хората.

Как работи канистерапията? Взаимодействието с животните може да има положителен ефект върху физическото здраве и функциониране на хората. Например, канистерапията може да помогне за подобряване на моториката и координацията при деца с физически увреждания. Работата с животни стимулира двигателните умения и помага за развитието на баланса и гъвкавостта.

Освен физическите ползи, канистерапията има и емоционални и психологически ефекти. Взаимодействието с животните може да помогне за намаляване на стреса, тревожността и депресията. То стимулира отделянето на хормони на щастието, като серотонин и окситоцин, които подобряват настроението и повишават усещането за благополучие.

Канистерапията също така може да има и социални ползи. Работата с животни предоставя възможност за развиване на социални умения и подобряване на комуникацията. Хората с различни видове затруднения или специални нужди, като например деца с аутизъм или хора с психични заболявания, могат да се възползват от това взаимодействие и да развият по-добри социални връзки. В хосписите за лежащоболни хора също се предлагат подобни терапии, за да се намали стресът.

Канистерапията се провежда под наблюдението и ръководството на специално обучени терапевти. Те съчетават взаимодействието с животните с други терапевтични методи и стратегии, за да постигнат най-добрите резултати за пациентите.

В заключение, канистерапията е форма на терапия, която използва взаимодействието с животни с цел подобряване на физическото, емоционалното и социалното благополучие на хората. Тя работи чрез стимулиране на физическото функциониране, подобряване на емоционалното благополучие и развиване на социални умения. Канистерапията е една от формите на терапия, която внася радост и подкрепа в живота на много хора.

В последно време често такъв тип терапии се провеждат и в хосписи за стари хора.

Други статии