fbpx

Кои са важните фактори при избора на хоспис

В живота на почти всяко семейство настъпва момент, когато се налага роднина, много възрастен или с тежко заболяване, да бъде настанен в хоспис. Тогава възникват много въпроси относно избора на заведение, което може да осигури най-добрите грижи.

Но как да изберем подходящ хоспис? Дали да вземем предвид препоръките на свои приятели, или да се доверим на споделеното в интернет форумите? И кои критерии да бъдат водещи?

Тъй като целта е да се осигури максимален комфорт за пациента, изборът трябва да бъде внимателно обмислен. За да направите подходящ избор, може да се съобразите със следните фактори:

Какво е разположението?

Обикновено хосписите са разположени сред природна среда, което е благоприятно за пациентите заради чистия въздух. Преценете доколко удобна ще бъде за вас локацията, за да посещавате близкия си по-често.

Пакет предлагани услуги

Всички заведения от подобен тип предлагат медицински грижи и рехабилитация, включително и палиативни грижи за терминално болни. Ако вашият роднина е с деменция, може да се информирате дали в хосписа се грижат за хора с такова заболяване.

С какви условия и материална база разполага?

Материалната база, съобразена с различните потребности на пациентите, е от решаващо значение. Обзавеждането на стаите, интериорът в другите помещения, наличието на съвременна медицинска апаратура и др. също съдействат за удобния престой.

Важно е също хосписът да дава възможност на пациентите да имат достъп до зала за лечебна физкултура и рехабилитация, салон за красота, библиотека; трапезарията да бъде просторна, в стаите да има кабелна/цифрова телевизия и интернет и др.

Безопасна ли е средата?

В хосписите от ново поколение е осигурено 24/7 видеонаблюдение, както и денонощен медицински екип. За склонните към падане пациенти може да се предлагат специални гривни.

На какви видове грижи може да разчитате?

Особено важно е в хосписа да се осигуряват 24-часови грижи за тежко болни пациенти, което обикновено се прави. За тях, както и за останалите хоспитализирани, обучени специалисти извършват различни манипулации, хранене и хигиенни грижи.

Приготвянето на прясна питателна храна на място с възможности за правилна диета също е от значение.

За да бъде престоят на пациента в хосписа възможно най-комфортен, са важни също и предлаганите възможности за забавления и ефективно организиране на ежедневието.

Нерядко може да има нужда от намеса на психолог или социален работник и ако те присъстват в екипа, е още едно предимство.

Цена

Разглеждайки различните оферти, ще прецените според нагласите и възможностите си дали да изберете самостоятелна, двойна, или стая с 4-5 легла. При всички случаи цените на услугите в повечето хосписи са приемливи, съобразно модерните условия и качеството.

За много от пациентите хосписът се оказва последният дом, затова трябва да бъде избран грижливо, да бъде приветлив и пълен с топлина, както собствения.

Други статии