fbpx

От какви грижи имат нужда лежащо болните?

Рано или късно на всеки от нас може да се наложи да се грижи за болен, който остава по-дълго на легло. Има различни заболявания, които могат да приковат към леглото не само човек в напреднала възраст, но и по-млад. 

Много често близките не са подготвени за такъв обрат в живота си. Освен че са нужни търпение и издръжливост, трябват и знания какви пълноценни грижи да се осигурят на болния.

Ако в дома ви има лежащо болен, трябва да помислите за няколко важни неща:

Поддържане на хигиената

Към помощните средства за поддържане на добра лична хигиена се отнасят основно подлогата, пелените и памперсите.

Ако болният е в състояние да използва подлога, изберете модел с ергономична форма, която да му е удобна. Освен това за да не му е студена при слагане, е добре да е пластмасова.

Памперсите са различни видове според килограмите и степента на задържане на влагата. Ще са ви нужни, за да задържат урината и миризмите ѝ.

За да предпазите от намокряне чаршафите, използвайте пелени за еднократна употреба. 

Къпането на лежащо болен може да е „сухо” или с топла вода и сапун. При сухото и тялото, и косата се обтриват с памук и универсална почистваща пяна. Къпането с топла вода и сапун се извършва с помощта на гъба. И при двата случая след това е добре да се нанесе хидратиращ крем.

Предпазване от рани, получени при залежаване

Превенцията на рани от залежаване включва обработка на кожата със специални медикаменти – камфоров спирт, гелове и кремове.

Важно е позицията на болния да се сменя на всеки 2 часа, а може да се снабдите и със специално легло, проектирано да предотвратява декубитални рани.

Осигуряване на добро хранене

Здравословното хранене е особено важно за болните. Ако сте поверили своя близък на грижите в хоспис за лежащо болни, екипът в заведението ще се съобрази с необходимата диета и при нужда ще помогне при храненето.

В домашни условия вие се опитайте да осигурите подходяща диета, като за целта се посъветвате с лекар или диетолог.

Създаване на комфортна среда

За емоционалното благополучие на болния от голямо значение е средата. В стаята му трябва да влиза слънчева светлина и да има свободен достъп до банята. На нощното шкафче в удобна близост поставете телефона, водата, храната и книгата. 

Добре е помещението да се проветрява често, а също и да отделяте време за общуване с болния. За хора, независими доскоро, е важно да усещат емоционална подкрепа вкъщи или в хосписа. Тя ще помогне за оздравителния процес или ще облекчи оставащите дни от живота.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Други статии

Хоспис грижа за пациенти с рак

Хоспис грижа за пациенти с рак

Ракът е заболяване, което може да засегне не само физическото, но и емоционалното и психическото състояние на пациента и неговите близки. В тези трудни моменти,

Как да се грижим за парализиран роднина

Как да се грижим за парализиран роднина

Грижата за парализиран роднина може да бъде предизвикателство, което изисква много търпение, отдаденост и знания. Освен емоционалната подкрепа, която е необходима, е важно да се