fbpx

Хосписът – добро решение за комплексно обгрижване на онкоболни

По брой пациенти с онкозаболявания спрямо населението България, за съжаление, е на едно от първите места. Състоянието на онкоболните пациенти и изходът за тях са различни и зависят от много фактори.

Близките на онкоболните в много от случаите търсят помощ от хосписи, особено когато става въпрос за тежки състояния или за продължително лечение. Усилията на персонала в тези лечебни заведения са насочени към осигуряване на продължителност на живота с възможно най-добро качество в благоприятна среда.

Какви грижи получават онкоболните в хосписа?

В хосписа се полагат денонощни грижи от всякакъв характер в дългосрочен план.

Качествено медицинско обслужване

Специализираните екипи прилагат утвърдени медицински практики, включващи дейности като проследяване на приема на лекарства, контрола на кръвното налягане, извършването на вливания, поставянето на инжекции и др. манипулации. Всичко се прави в контролирана среда и е съчетано с модерна материална база.

Поддържане на добра двигателна култура

За пациентите се подготвят индивидуални рехабилитационни програми с цел да се поддържа максимално двигателната култура, което се отразява и на емоционалното състояние.

Цялостно обслужване

Обикновено в домашни условия поддържането на личната хигиена на онкоболен може да бъде голямо предизвикателство, ако той е на легло. Болногледачите в хосписа, със своето внимателно отношение и богат опит, се грижат за добрата лична хигиена за осигуряване на комфорт на пациентите. При нужда помагат и при храненето, когато болният не може да се справи самостоятелно.

Редовен прием на здравословна храна

Здравословното хранене на всеки болен, особено с онкозаболяване, е много важно за общото му състояние и по-силна имунна система. В хосписа за онкоболния се осигурява редовен прием на здравословна храна, като при необходимост се изготвят правилни диети.

Емоционална подкрепа

В хосписа за онкоболните се осигурява и емоционална помощ от психолог като допълнение към комплексните грижи. Дългата борба с болестта изтощава организма не само физически, но и емоционално, което е валидно и за близките. Всяка психологическа подкрепа е от значение, особено в моментите, когато контролът на болката е единствената възможна грижа.

Сигурност за пациентите

Всички пациенти в хосписа, включително и онкоболните, могат да разчитат на денонощен екип, осъществяващ мониторинг и е готов да реагира при всякакви ситуации. Подсигурено е и 24/7 видеонаблюдение.

Различни удобства

Семейството на настанения в хоспис може да бъде напълно спокойно и относно удобствата, които се предлагат. Това са както подходящо мебелираните стаи – единични, двойни или за интензивна грижа, така и наличието в тях на собствен санитарен възел, кабелна телевизия и интернет.

Ако пациентът не е лежащо болен, той може да посети салона за красота или библиотеката, залата за гимнастика и лечебна физкултура, да се развлича с настолни игри, да участва в арт терапия, семинар и др.

Самото разположение на хосписите, често извън градовете и сред много растителност, също благоприятства за комфорта с липсата на шум и с чистия въздух.

Защо настаняването на онкоболен в хоспис е добро решение?

Предимствата на хосписите като места, където онкоболните получават палиативни грижи, могат да бъдат в различни насоки:

  • качествени медицински грижи;
  • иновативни начини на лечение;
  • цялостно обгрижване;
  • съвременни рехабилитационни средства;
  • индивидуална програма за лечение и рехабилитация;
  • психологическа и социална помощ и др.

От грижите в хоспис невинаги имат нужда само онкоболни в последен стадий на болестта, но и такива, за които няма кой да се грижи у дома. Ежедневното комплексно обгрижване в хосписа помага на болния да има възможно най-безболезнени и комфортни дни, особено ако животът му е към своя залез.

Други статии