fbpx

Хосписът – добро решение за комплексно обгрижване на онкоболни

По брой пациенти с онкозаболявания спрямо населението България, за съжаление, е на едно от първите места. Състоянието на онкоболните пациенти и изходът за тях са различни и зависят от много фактори.

Близките на онкоболните в много от случаите търсят помощ от хосписи, особено когато става въпрос за тежки състояния или за продължително лечение. Усилията на персонала в тези лечебни заведения са насочени към осигуряване на продължителност на живота с възможно най-добро качество в благоприятна среда.

Какви грижи получават онкоболните в хосписа?

В хосписа се полагат денонощни грижи от всякакъв характер в дългосрочен план.

Качествено медицинско обслужване

Специализираните екипи прилагат утвърдени медицински практики, включващи дейности като проследяване на приема на лекарства, контрола на кръвното налягане, извършването на вливания, поставянето на инжекции и др. манипулации. Всичко се прави в контролирана среда и е съчетано с модерна материална база.

Поддържане на добра двигателна култура

За пациентите се подготвят индивидуални рехабилитационни програми с цел да се поддържа максимално двигателната култура, което се отразява и на емоционалното състояние.

Цялостно обслужване

Обикновено в домашни условия поддържането на личната хигиена на онкоболен може да бъде голямо предизвикателство, ако той е на легло. Болногледачите в хосписа, със своето внимателно отношение и богат опит, се грижат за добрата лична хигиена за осигуряване на комфорт на пациентите. При нужда помагат и при храненето, когато болният не може да се справи самостоятелно.

Редовен прием на здравословна храна

Здравословното хранене на всеки болен, особено с онкозаболяване, е много важно за общото му състояние и по-силна имунна система. В хосписа за онкоболния се осигурява редовен прием на здравословна храна, като при необходимост се изготвят правилни диети.

Емоционална подкрепа

В хосписа за онкоболните се осигурява и емоционална помощ от психолог като допълнение към комплексните грижи. Дългата борба с болестта изтощава организма не само физически, но и емоционално, което е валидно и за близките. Всяка психологическа подкрепа е от значение, особено в моментите, когато контролът на болката е единствената възможна грижа.

Сигурност за пациентите

Всички пациенти в хосписа, включително и онкоболните, могат да разчитат на денонощен екип, осъществяващ мониторинг и е готов да реагира при всякакви ситуации. Подсигурено е и 24/7 видеонаблюдение.

Различни удобства

Семейството на настанения в хоспис може да бъде напълно спокойно и относно удобствата, които се предлагат. Това са както подходящо мебелираните стаи – единични, двойни или за интензивна грижа, така и наличието в тях на собствен санитарен възел, кабелна телевизия и интернет.

Ако пациентът не е лежащо болен, той може да посети салона за красота или библиотеката, залата за гимнастика и лечебна физкултура, да се развлича с настолни игри, да участва в арт терапия, семинар и др.

Самото разположение на хосписите, често извън градовете и сред много растителност, също благоприятства за комфорта с липсата на шум и с чистия въздух.

Защо настаняването на онкоболен в хоспис е добро решение?

Предимствата на хосписите като места, където онкоболните получават палиативни грижи, могат да бъдат в различни насоки:

  • качествени медицински грижи;
  • иновативни начини на лечение;
  • цялостно обгрижване;
  • съвременни рехабилитационни средства;
  • индивидуална програма за лечение и рехабилитация;
  • психологическа и социална помощ и др.

От грижите в хоспис невинаги имат нужда само онкоболни в последен стадий на болестта, но и такива, за които няма кой да се грижи у дома. Ежедневното комплексно обгрижване в хосписа помага на болния да има възможно най-безболезнени и комфортни дни, особено ако животът му е към своя залез.

Други статии

Как да се грижим за парализиран роднина

Как да се грижим за парализиран роднина

Грижата за парализиран роднина може да бъде предизвикателство, което изисква много търпение, отдаденост и знания. Освен емоционалната подкрепа, която е необходима, е важно да се