fbpx

Защо е важен добрият медицински екип в хосписа

Съвременните заведения за хосписни грижи се различават много от първите модерни хосписи, създадени през 70-те години. Но и тогава, и днес целта на хосписа е една – облекчаване на болката и полагане на грижи, както за физическото, така и за емоционалното състояние на пациентите.

Независимо какъв период от време ще прекара настаненият в хоспис и на каква възраст е, първа грижа на екипа е да се съобрази с нуждите му и да осигури възможно най-доброто медицинско обслужване.

От какво значение са медицинските грижи в хоспис?

Хосписите предлагат грижи за пациента обикновено за шест месеца, но при нужда престоят може да бъде удължен. Оказват се комплексни медицински грижи за всички пациенти, съобразно заболяванията им и състоянието им. По-специални са грижите в хосписа за лежащо болните хора, хората с деменция, онкоболните. 

Медицинските грижи в хоспис са част от комплексната медико-социална грижа и са от голямо значение, защото помагат:

  • да се намали физическата болка и да се контролират симптомите на заболяването или състоянието на пациента;
  • да се създаде усещане за подкрепа, важно за по-доброто емоционално състояние;
  • да се създадат условия за подобрение;
  • да се облекчат близките;
  • да се удължи максимално живота на онкоболните в терминален стадий и на много възрастни пациенти.

Денонощните медицински грижи, полагани от обучени екипи и в контролирана среда, допринасят за възможно най-голям комфорт на пациентите.

Защо е важна компетентната медицинска грижа?

Пациентите в хосписа трябва да се чувстват в безопасност, да се радват на внимание и топлина, да прекарват ежедневието си с мисълта, че могат да разчитат на подкрепа.

За да бъде постигнато това, много е важно компетентното медицинско обгрижване. Ако болката, напрежението, безпокойството и дори отчаянието се минимизират или напълно премахнат, тогава всеки хоспитализиран ще бъде в добро разположение на духа.

В хосписите от съвременен тип не само условията са по-добри от преди години, но и работещите в тях се подбират много внимателно. Те задължително са мултидисциплинарни екипи с опит в полагането на грижи за хора в слединсултно състояние, с увреждания, с хронични заболявания, както и за такива в терминален стадий.

Специализираният екип включва не само лекари и сестри, но и рехабилитатори и кинезитерапевти, канистерапевт, психолог, болногледачи и санитари.

Когато медицинските грижи са компетентни, професионално управляваната среда в хосписа ще допринесе в най-пълна степен за подобреното качество на живот на хоспитализираните. Наличната 24-часова медицинска подкрепа е важно условие за техния удобен престой, физическа и психическа стабилност.[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Други статии

Как да се грижим за парализиран роднина

Как да се грижим за парализиран роднина

Грижата за парализиран роднина може да бъде предизвикателство, което изисква много търпение, отдаденост и знания. Освен емоционалната подкрепа, която е необходима, е важно да се