В почти всяко семейство с възрастен човек настъпва момент, в който той губи сили поради напреднала възраст, хронични заболявания или и двете. Ситуацията е деликатна, защото заради ангажираността си през деня членовете на семейството не могат да отделят необходимото време за контрол и обгрижване.

Остава алтернативата за настаняване в хоспис. И макар че в началото всеки може да бъде изправен пред въпроса дали всъщност не „изоставя” възрастния си родител, баба или дядо, след проучване на възможностите, които предлагат съвременните хосписи, стават ясни безспорните им предимства пред домашните грижи.

Квалифицирани медицински грижи

Ако вашият близък се нуждае от често посещаване на лекар и закупуване на лекарства, това затруднява изпълнението на ежедневните ви ангажименти. Във всеки хоспис за настанените в него е осигурена медицинска подкрепа от специализирани екипи в контролирана среда и постоянно наблюдение.

Може също да бъдете сигурни, че за възрастния човек ще бъдат прилагани и подходящи рехабилитационни процедури за поддържане на добрата му двигателна активност.

Специализирано обслужване

За съжаление, много хора, не само възрастни, но и по-млади, поради различни заболявания остават за дълго на легло. Това предполага нужда от обслужването им по отношение на лична хигиена, пране, хранене и др., което при заетост на семейството не може да бъде извършвано качествено вкъщи. В много от случаите се налага и подготвянето на диетично меню, което също затруднява в домашни условия. В хосписа всички тези дейности ще бъдат извършени от здравни специалисти и обслужващ персонал.

Внимание към психо-емоционалното състояние

Колкото и да се стараете, вкъщи не можете да отделите толкова много време да общувате с възрастния си роднина. В хосписа денонощното човешко присъствие, придружено с грижи от различен характер, допринася за по-голямото спокойствие на настанения. Стабилното психо-емоционално състояние е сред важните фактори, които оказват влияние върху общото здраве на всеки човек.

Разнообразно ежедневие

Наред с грижите за здравето, храненето и хигиената на възрастните хора, те се нуждаят и от занимания, с които да запълват ежедневието си. Разходки на чист въздух, четене на книга или гледане на телевизия са сред обичайните развлечения и вкъщи, но в хосписа могат да го направят в компания.

Освен това, на тяхно разположение е зала за гимнастика, арт терапия, интересни семинари и др. планирани дейности. В салона за красота ще се погрижат и за техния добър външен вид.

Каквито и колебания да сте имали относно избора на хоспис или например наемане на човек за обгрижване на ваш близък, предимствата на хосписа са много повече.

Денонощното наблюдение от специалисти, медицинските грижи, здравословното хранене и съвременната материална база могат да направят пребиваването на възрастните хора в хосписа комфортно, макар и да не са в собствения си дом.